Ali nameravate kupiti ročno uro? Tu je nekaj nasvetov, kako izbrati najboljšo za vas

Michal Pindura 0 09.03.2021

Ali nameravate kupiti ročno uro? Tu je nekaj nasvetov, kako izbrati najboljšo za vas

Na ta članek smo se pripravljali že dolgo – zahteval je odgovorno pripravo. Pripravo, ki je ne sme podcenjevati niti oseba, ki se odloča za nakup ročne ure. Če ste med tistimi, ki tiktakajočega sveta ne poznajo dobro in sta izraza kronograf ali kronometer za vas španska vas, ste tu na pravem mestu. Postopoma bomo pregledali prednosti in slabosti različnih vrst napajanja ročnih ur, šli bomo skozi najbolj razširjene oblikovalske sloge, funkcije… pravzaprav bomo povedali vse potrebno, na  kaj bi morali misliti pri izbiri in kasneje pri nakupu tega klasičnega dodatka.

Spodaj boste našli podroben vodnik za moške ročne ure - na enem mestu vam bomo postregli z informacijami, ki jih bomo predstavili jasno in razumljivo.

MEHANIZMI ROČNIH UR

Pri spoznavanju ročnih ur boste slej kot prej prišli v stik z besedo mehanizem (ali kaliber). Mehanizem je najpomembnejši del ročne ure in prav od njega je odvisno, kako točna bo in kaj vam bo ponudila z gledišča funkcij in udobja uporabe. Z drugimi besedami, mehanizem je srce in možgani ure.

Na splošno ločimo tri vrste mehanizmov: mehanske (ročno navijanje), mehanske (samodejno navijanje) in kvarčne. Zdaj pa se posvetimo razlikam med njimi, njihovim prednostim in slabostim.

MEHANSKE ROČNE URE – Z ROČNIM NAVIJANJEM

Mehanizem ročne ure z ročnim navijanjem vsebuje pogonsko vzmet – laično opisano, zavit kos kovine, ki ga je potrebno za zagotovitev delovanja ročne ure redno navijati z obračanjem krone. Ko je vzmet dovolj navita, se mehanizem zažene in deluje, dokler se vzmet ne odvije – dokler ne odda vse shranjene energije. Večina pogonskih vzmeti je dolga približno 20-35 cm. Daljša ko je, večja je rezerva gibanja (čas med dvema navijanjema).

Niso vse ročne ure z ročnim navijanjem enake. Pri izbiri bodite pozorni na podrobnosti in raven obdelave. Od njih je odvisno, kako točna in zanesljiva bo ura.

Prednosti ročnih ur z ročnim navijanjem:

• ne potrebujejo baterije

• za razliko od kvarčnih ročnih ur je gibanje njihovega sekundnega kazalca lepo gladko

• to so ročne ure z dušo - v njih je vloženo veliko inženiringa in ročnega dela

Slabosti ročnih ur z ročnim navijanjem

• zahtevajo redno navijanje, običajno enkrat na dva dni, priporočljivo pa je vsakodnevno navijanje

• zaradi številnih zobatih kolesc in drobnih delov so občutljive na ravnanje

• občutljive so tudi na udarce, delovanje magnetnega polja, ki jih lahko poškoduje

• niso zelo točne. Medtem ko lahko obrtno dobro izdelana ročna ura vzdržuje točnost na ravni odstopanja v enotah sekund na dan, s starostjo in obrabo zobnikov njena točnost upada. Če vztrajate pri visoki točnosti, dajte prednost kvarčnim modelom

• so dražje. Ročno uro lahko sicer dobite tudi za ceno okoli 100 €, no običajno se njihova cena giblje od 500 € višje

MEHANSKE ROČNE URE - AVTOMATSKE

Konstrukcijsko so zelo podobne uram z ročnim navijanjem, toda namesto z obračanjem krone, energijo pridobivajo s premikanjem rotorja z ekscentrično porazdeljeno težo. Za premikanje le-tega se uporabljajo gibi roke ali zapestja, na katerega je ura pripeta. Vse, kar morate storiti je, da hodite ali na nek način premikate roko, da ročno uro zaženete in jo še naprej vzdržujete v gibanju. Gibljejo se skoraj same od sebe - zato se imenujejo avtomatske (s samodejnim navijanjem).

TISSOT LE LOCLE POWERMATIC 80 DOUBLE HAPPINESS T006.407.11.033.01

Če avtomatske ročne ure nimate na roki, je priporočljivo, da jo postavite v napravo imenovano navijalec (winder). To je majhna naprava, ki uro drži v krožnem ali drugem gibanju. Za mehanizem je to koristno, ker se lahko nenehno maže in vam ne bo treba ročne ure znova mukotrpno nastavljati. Kaj se zgodi, če je gibanja preveč in je vzmet ure že povsem navita? Nič. Drsna sklopka, ki je del vsakega avtomatskega mehanizma zagotavlja, da se mehanizem za navijanje ne poškoduje.

Prednosti ročnih ur s samodejnim navijanjem:

• prav tako ne potrebujejo baterije

• ni vam jih treba vsak dan navijati (lahko pa, nič se jim ne bo zgodilo)

• sekundni kazalec ima privlačno plavajoče gibanje

• gre za mehaniko in to šteje

Slabosti ročnih ur s samodejnim navijanjem:

• občutljive na ravnanje

• investirali boste v navijalec, ki vam bo zavzel mesto na nočni omarici

• so manj točne

• so dražje

KVARČNE ROČNE URE

Če se ne želite omejevati in izgubljati časa z mehaniko, so „kvarčnice“ za vas jasna izbira. So neverjetno točne in cenovno ugodne.

Poganja jih mala gumbasta baterija (ali polnilna baterija). Le-ta z energijo oskrbuje še manjši oscilator iz kremenovega kristala, ki nato zaniha 32768-krat na sekundo. Nihanja kristala se prenašajo prek električnih vezij in več zobatih kolesc do sekundnega kazalca. Ker delovanje kremenčeve ure nadzorujejo električni impulzi, je gibanje sekundnega kazalca sunkovito - skokovito.

Razlike med mehanskim in kvarčnim mehanizmom so očitne

Kvarčni modeli vsebujejo manj gibljivih komponent, zaradi česar jih skoraj ni treba vzdrževati (razen občasne menjave baterije), zelo so točni in trajajo veliko dlje kot njihovi mehanski sorodniki. Zato je večina čisto športnih ročnih ur ali ur za dejavnosti na prostem kvarčnih.

Prednosti kvarčnih ročnih ur:

• so najtočnejše od vseh običajno dostopnih ročnih ur

• so enostavne za rokovanje in vzdrževanje

• so trpežne

• velika večina je cenovno dostopnih

Slabosti kvarčnih ročnih ur:

• sekundni kazalec skače

• so manj „romantične“ - manjka jim značaj, zgodovina in obrtniško ozadje mehanskih ročnih ur

FUNKCIJE IN KOMPLIKACIJE

Obstajajo ročne ure, ki vam kažejo samo čas. So pa tudi takšne, ki vam poleg ur, minut in sekund z različnimi funkcijami posredujejo še druge koristne informacije. Preprosto povedano, kvarčne ročne ure imajo funkcije, mehanske pa komplikacije. Načeloma pa je to eno in isto.

Med najpogostejše funkcije se uvrščajo datum - pogosto večnamenski s prikazom dneva v mesecu in dneva v tednu, alarm, mesečeve (lunarne) faze, indikatorji rezerve delovanja in še posebej pri luksuznih mehanskih modelih tudi repeticije - odbijanje gonga v določenih časovnih intervalih.

In potem je tu še kronograf (štoparica). Gre za ločen, neodvisen sistem merjenja časa, katerega naloga ni nič drugega kot merjenje časovnih odsekov. Prisotnost kronografa je običajno označena z dvema ali tremi majhnimi številčnicami (podštevilčnicami), ki se nahajajo na glavni številčnici ročne ure. V običajnih primerih ga razkrijejo tudi gumbi na boku ohišja. Zgornji se uporablja za zagon in zaustavitev merjenja, spodnji ponastavi zabeležene podatke.

Hodinky s chronografom a tachymetrom CERTINA DS PODIUM CHRONO GMT COSC C034.654.11.047.00

Pri nekaterih ročnih urah kronograf na številčnici spremlja lestvica tahimetra. Hkratna uporaba štoparice in tahimetra omogoča, ko poznate prevoženo pot, izračun hitrosti ali porabe goriva, na primer med vožnjo z avtomobilom ali letenjem z letalom.

Mnogi kronograf zamenjujejo s kronometrom. Čeprav sta si imeni podobni, vsak izraža nekaj drugega. O kronografu smo si svoje povedali, na vrsti je kronometer. To oznako, ne funkcijo, lahko najdete pri ročnih urah, ki so izjemno točne in njihovo točnost je potrdil eden od priznanih inštitutov za meroslovje. Najbolj znan med njimi je švicarski urad Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC), ki podeljuje istoimenske certifikate ročnim uram, ki so dosegle odlične rezultate v dolgoročnih preizkusih točnosti delovanja. Za mehanske ročne ure je to točnost s toleranco +6/-4 sekunde na dan; za kvarčne ±0,02 sekunde na dan.

V sodobnih ročnih urah lahko najdete široko paleto funkcij. Od preprostejših do tehnično zahtevnih. Od mehaničnih do senzorskih. Od vas je odvisno, kaj potrebujete ali želite imeti v svoji uri. Dejstvo pa je, da so elegantne ročne ure običajno funkcijsko skromnejše, športne in vsakdanje ročne ure pa imajo bolj bogat nabor funkcij.

SLOGI ROČNIH UR

Tako kot funkcij, je tudi slogov ročnih ur toliko, da bi lahko zapolnili debelo knjigo. Mi pa se bomo osredotočili na glavne oblikovalske sloge merodajnih moških ročnih ur, ki so dani z njihovim značajem in namenom. Če preskočimo eksotične in ne preveč razširjene sloge, nam ostane naslednja peterica: za k poslovnim oblekam, field (za terensko uporabo), potapljaške, letalske, racing (dirkaške).

ROČNE URE ZA K POSLOVNIM OBLEKAM

Ta podskupina ročnih ur se je rodila v začetku 20. stoletja. Prvotno so jih uporabljali moški, ki so svoje ure prestavili z verižice in žepa na telovniku na zapestje. Modeli za k poslovnim oblekam ali dress modeli so oblikovno in funkcijsko preprosti, čistega in uglajenega videza. Ne gre za učinek niti za usmerjanje pozornosti na njihovega lastnika. V prvi vrsti dopolnjujejo poslovno obleko.

Ročna ura k poslovnim oblekam Bering 13738-564

Lastnosti ročnih ur za k poslovnim oblekam

Velikost: običajno tanke, da ne bi bile ovira pod manšeto srajce, z manjšim premerom (do 41 mm)

Ohišje: lahko je okroglo, pravokotno, kvadratno ali ovalno. Vrhunska so narejena iz plemenitih kovin.

Številčnica: čim bolj preprosta tem bolje. To velja tako za ozadje kot tudi za indekse in kazalce.

Pašček: pri 90 % modelov je usnjen, obstajajo pa tudi zapestnice iz jeklene tkanine (mesh) in fine členaste zapestnice

Funkcije: kvečjemu datum in prikaz luninih faz

Kedy ich nosiť: ako napovedá názov, ideálne sú k obleku a na slávnostnejšie príležitosti. K tričku a džínsom sa nehodia.

Primeri ročnih ur za k poslovnim oblekam:

Piaget Altiplano

Zenith Elite 6150

Bering 13738-564

Skagen SKW6281

Tissot Everytime

FIELD - ZA TERENSKO UPORABO

Te ročne ure so nastale iz modelov, ki so se uporabljali med prvo svetovno vojno – iz tako imenovanih rovovskih ročnih ur. V bojih so jih uporabljali vojaki in operativci, katerih naloga je bila usklajevanje napadov podnevi in ​​ponoči. Pravzaprav gre za moške športne ročne ure z vojaško zunanjostjo, so robustne, funkcionalne in hkrati lepega videza.

Lastnosti Field ročnih ur

Velikost: manjše do srednje velike. Velike ročne ure bi bile ovira v jarkih

Ohišje: običajno iz nerjavečega jekla ali titana

Številčnica: lahko čitljive, z velikimi številkami in kontrastno obdelavo (beli indeksi na črni podlagi ali obratno)

Pašček: usnjen ali tekstilni. Kovina bi bila težka, opraskal bi se.

Funkcije: nima, po možnosti le datum

Kdaj jih nositi: te ročne ure so razmeroma vsestranske, lahko jih nosite pri vseh vrstah dejavnosti tudi med običajnim dnevom. Dobro se dopolnjujejo z različnimi oblačili, od majic, preko športnih jop do uniform. Za moške, ki ne marajo oblek, so Field modeli zadetek v črno.

Field ročna ura Wenger Attitude 01.1541.111

Primeri Field ročnih ur

Tudor Heritage Ranger

Rolex Explorer I Ref 1016

Timex Weekender

Swiss Military Hanowa Active Duty 4326.30.009

Wenger Attitude 01.1541.111

POTAPLJAŠKE ROČNE URE

Skupaj s Field modeli je verjetno eden najpogostejših stilov ročnih ur, ki jih boste videli pri športnih moških. Za svojo priljubljenost se lahko zahvalijo Jamesu Bondu. Od epizode z negativcem Dr. No je imel agent 007 na zapestju vedno nek potapljaški model blagovnih znamk Rolex ali Omega.

Potapljaške ročne ure so sicer konstrukcijsko pripravljene na stik z globljo vodo, a privlačen videz „potapljačk“ imajo tudi nekateri modni modeli, ki ne smejo v vodo. Navdihujoč dizajn ročnih ur „diver“ nas spremlja že od leta 1930, ko je bil predstavljen eden prvih pravih vodoodpornih modelov Rolex Oyster. Leta 1950 se je René-Paul Jeanneret, takrat član vodstva tovarne Rolex in strasten potapljač, odločil, da bi bilo dobro ustvariti uro s civilnim dizajnom, ki mu je ne bi bilo treba pustiti na kopnem, preden se potopi pod površje. Kmalu zatem je na trg prišel predhodnik vseh današnjih potapljaških ročnih ur - model Submariner.

Absolutno ključni parameter teh ročnih ur je večja vodoodpornost. Najmanjša raven vodoodpornosti je 100M/10ATM, vendar je splošno sprejeta vrednost odpornost od 200M/20ATM. Ker so namenjene nošenju pod vodo (sladko in slano), je bilo treba tudi materiale ustrezno prilagoditi. Primat drži plemenito jeklo 316L, imenovano tudi nerjaveče ali kirurško, titan in še vedno eksotični bron. Resda so ohišja potapljaških ur lahko tudi iz različnih polimerov - kot je na primer prikazal Casio v svoji seriji G-Shock, vendar te ure nimajo več veliko skupnega z izvirnim značajem potapljaških ročnih ur.

Potapljaška ročna ura CERTINA DS ACTION DIVER POWERMATIC 80 C032.407.17.051.60

Lastnosti potapljaških ročnih ur

Velikost: srednje, a pogosteje velike

Ohišje: značilnost potapljaške ročne ure je enosmerno vrtljiva luneta z minutno lestvico. To omogoča potapljaču, da ugotovi, koliko časa je preživel pod površjem in koliko časa naj bi preživel v potapljaškem zvonu. Ko potapljač vstopi v vodo, nastavi luneto tako, da minutni kazalec kaže na nič. Pretečeni čas se nato zlahka odčita na minutni lestvici, označeni na luneti.

Številčnica: v vseh okoliščinah - tudi v kalni vodi dobro čitljiv, z luminiscentnimi arabskimi številkami in povečanimi indeksi. Številčnico običajno ščiti grobo safirno ali kaljeno mineralno steklo.

Pašček: iz jekla (členasta zapestnica) z možnostjo hitrega podaljšanja – t.i. potapljaška ekstenzija.

Funkcije: nima, po možnosti le datum

Kdaj jih nositi: ker gre za kovinsko moško ročno uro, katere videz ima za sabo neko zgodovino, je vsestranski dodatek in pripomoček v enem. Lahko jih kombiniramo s športnimi oblačili, oblačili za prosti čas, moteče ne bodo niti v bolj poslovnih oblačilih. Poglejte Jamesa Bonda, on jih nosi tudi s smokingom.

Primeri potapljaških ročnih ur

Rolex Submariner

Seiko Prospex SRP639K1

Blancpain Fifty Fathoms

Certina DS Action Diver Powermatic 80 C032.407.11.051.10

Vostok Europe Almaz NH35A/320A258

LETALSKE ROČNE URE

Ročne ure so bile od nekdaj povezane z letalstvom. Pravzaprav je enega prvih povsem pilotskih modelov leta 1904 za svojega prijatelja, brazilskega pilota Alberta Santos-Dumonta, zasnoval in izdelal urar Louis Cartier.

Z leti se je komplikacija kronografa ukoreninila v ročnih urah, katerih element je zrak. Le kdo ne pozna ikonskih modelov blagovne znamke Breitling. Njihove sodobne izdaje v sebi še vedno nosijo del zapuščine iz leta 1930, ko so se kronografi tega švicarskega podjetja udomačili na armaturnih ploščah letal britanskih kraljevskih zračnih sil Royal Air Force. Po njihovi zaslugi so lahko piloti določili hitrost leta, porabo goriva in preleteno razdaljo. V štiridesetih letih prejšnjega stoletja so se z armaturnih plošč premaknili na zapestja po zaslugi modela Breitling Chronomat - prihodnji osnovi za sodobne pilote

Za razliko od ostalih moških slogov, letalske ročne ure nimajo značilnega videza. Posamezni modeli se lahko precej razlikujejo. Ključnega pomena so parametri in posebne lastnosti.

Letalska ročna ura CITIZEN PROMASTER SKY PILOT FUNK CHRONOGRAPH CB5010-81L

Lastnosti letalskih ročnih ur

Velikost: srednje do velike

Ohišje: material ni odločilen, oblika je skoraj vedno okrogla

Številčnica: zasnovana za nemoteno odčitavanje podatkov, in sicer tudi v temni pilotski kabini. Številčnice so običajno preproste, s svetlečimi, precej velikimi belimi arabskimi ali rimskimi številkami na črni podlagi.

Pašček: pogosto iz usnja, vendar to ni pravilo. Paščki so daljši, tako da je ročno uro mogoče zapeti na rokav letalske jakne.

Funkcije: datum in včasih kronograf s tahimetrom

Kdaj jih nositi: zaradi svoje ležernosti in športnih lastnosti so dobrodošla oživitev priložnostnih oblačil. Niso primerne za kravato in poslovni slog.

Primeri letalskih ročnih ur

Omega Speedmaster

Citizen Radio Control AS4025-08E

Breitling Navitimer

Seiko Solar SSC425P1

IWC Fliegeruhr

RACING - DIRKAŠKE ROČNE URE

Avtomobili in ročne ure so si blizu že od tridesetih let prejšnjega stoletja. Njihovo sobivanje je logično - za tekmovalca je čas tisti, ki odloča o zmagi ali porazu. Rolex je bil eden prvih proizvajalcev ročnih ur, ki se je lotil izpolnitve zahtev tekmovalcev skozi znamenito uro Oyster z armaturne plošče.

Standard za dirkaške ročne ure, kot jih poznamo danes, pa je delo druge švicarske blagovne znamke TAG Heuer. Prav oni so ročno uro opremili s kronografom in njegovim zvestim spremljevalcem tahimetrom. V tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja je TAG Heuer izdeloval kronografe za pilote nemške Luftwaffe, od petdesetih let pa je prestopil na dirkališča, kjer je voznikom omogočal merjenje hitrosti in prevožene razdalje. Zlata doba kronografov TAG Heuer se je začela s filmom Le Mans iz leta 1971, v katerem se je model Monako 1133 pojavil na zapestju legendarnega Steva McQueena.

Dirkaška ročna ura TISSOT PRS 516 T100.417.16.051.00 CHRONO QUARTZ

Lastnosti dirkaških ročnih ur

Velikost: srednje do velike

Ohišje: zasnovano tako, da zdrži pasti avtomobilskih dirk, običajno iz jekla

Številčnica: velika, z jasnimi arabskimi številkami, pogosto s kontrastnimi barvami (črna, bela, rdeča). Na njej sme manjkati register kronografa in na luneti je „obvezna“ tahimetrska skala

Pašček: usnjen ali kovinski, tu ni omejitev

Funkcije: najpomembnejši je kronograf, daleč za njim je datum

Kdaj jih nositi: dirkaške ročne ure so običajno bolj sijoče in samozavestnejše od potapljaških ali pilotskih modelov. Zaradi drznega dizajna so namenjene vsakdanjemu nošenju ali ob bolj sproščenih priložnostih.

Primeri dirkaških ročnih ur

TAG Heuer Monaco 1133

Festina Titanium Sport 20521/4

Tissot T-Sport PRS 516 T100.417.16.051.00

Chopard Superfast Chrono

Timex Intelligent Fly-Back Chronograph

ISKANE KATEGORIJE

Kot pri vsem, kar vzbuja strasti, imajo tudi pri ročnih urah potrošniki svoje favorite, ki jih imajo raje kot druge. Ker so te druge - manj priljubljene – namenoma izven našega vidnega polja, si oglejmo nekaj kategorij ročnih ur s pridevnikom prodajna uspešnica.

MODNE ROČNE URE

Morda niso nabite s tehnologijami, morda jim lahko očitamo, da njihova cena ne odraža vedno resnične vrednosti, v nečem pa so nedvomno najboljše - v vseh okoliščinah so v trendu in se ponašajo z logotipi točno tistih blagovnih znamk, ki so trenutno v modi. Modne, ali tudi fashion ročne ure, so vedno pripravljene postati okras vsake obleke. In ko rečemo vsake, potem res vsake. Gre namreč za kategorijo, ki nima konkurence v ustvarjalnosti, stilski sproščenosti in mešanju barv, tekstur in materialov.

Dovolj je samo en pogled na ustvarjanje blagovnih znamk, kot so Michael Kors, Guess, Fossil ali Police in takoj vam bo jasno, da modne ročne ure v celoti odražajo pravi pomen besede moda. So aktualne, njihove kolekcije se včasih menjavajo hitreje kot modne sezone, predvsem pa - so ustvarjene kot edinstven okras osebe, ki jih nosi.

Modna ročna ura GUESS APHRODITE GW0037L1

Lastnosti modnih ročnih ur

Velikost: majhne do velikanske

Ohišje: oblika brez omejitev, brez posebnih zahtev, vendar vedno spoštuje slog ročne ure

Številčnica: tudi tu ustvarjalnost oblikovalcev ni omejena

Pašček: običajno jeklena zapestnica, pogosto tudi usnjen ali tekstilni pašček

Funkcije: najpogosteje ure, minute, sekunde in preprost ali večnamenski datum

Kdaj jih nositi: vedno, kadar želite pokazati, da imate okus in veste, kaj je v modi

Primeri modnih ročnih ur:

Tommy Hilfiger Carly 1781917

IU JO Dancing Slim TLJ1347

Guess Aphrodite GW0037L1

Festina Mademoiselle 16719/1

Fossil Riley ES3203

TRPEŽNE ROČNE URE

V tem primeru je trpežnost bolj značilnost kot sama kategorija, vendar to ne spremeni dejstva, da bodo te ročne ure zdržale veliko in še več. Njihova večja vzdržljivost je rezultat uporabe ustreznih oblikovalskih rešitev in njihovih kombinacij, ki gredo le za enim ciljem – narediti iz ure pripomoček, na katerega ni treba paziti. Trpežne ročne ure lahko razdelimo v dve podkategoriji, glede na to, kako dosežemo večjo trpežnost. Manj napredni modeli se večinoma zanašajo na masivno "oklepno" ohišje iz neke vrste trde plastike, ki deluje kot razmeroma učinkovit blažilec udarcev.

Seveda to ni vedno dovolj. Obstajajo situacije in določeni poklici, ki preizkušajo trajnost ure z vseh možnih kotov. Priznajmo si, tu zunanji ukrepi niso dovolj. Odzivi na ostrejše pogoje se razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca. Pri enem je mehanizem ročne ure nameščen v ohišju v viseči vzmetni kaseti, pri drugem pa je položen na blazinico iz patentiranega gelskega polimera. Pri najnaprednejših urah je odpornost na udarce le uvod v problematiko. Razvijalci morda najbolj znanih neuničljivih ročnih ur, modelov G-Shock, vedo, da jo je treba dojemati sistemsko in celovito, in da sama zase ni dovolj. Nič nenavadnega ni, da izrazi, kot so odpornost proti udarcem, vibracijam, magnetnim poljem, prahu, blatu in centrifugalnim silam, soobstajajo pri opisu njihovih parametrov. Skupaj s povečano vodoodpornostjo, na koncu prizadevanj oblikovalcev stoji vrhunski izdelek, katerega edina pomanjkljivost je lahko samo cena.

Trpežna ročna ura CASIO G-SHOCK G-CLASSIC GA-2100-1A1ER

Lastnosti trpežnih ročnih ur

Ohišje: masivno, večinoma iz trde plastike, ogljika ali jekla

Številčnica: videz ni natančno opredeljen, je pa pregledna in ima smiselno postavljene elemente

Pašček: idealno je, če je trajen kot ročna ura. Odlično je jeklo, poliuretanska smola, ojačana s steklenimi ali ogljikovimi vlakni

Funkcije: čim več, tem bolje in najboljše so napredne. Nikoli ne veste, kdaj vam bo katera prav prišla

Kdaj jih nositi: na terenu, pri športu in povsod, kjer obstaja nevarnost, da navadne ure morda ne bodo preživele

Primeri trpežnih ročnih ur:

Casio G-Shock G-Classic GA-2100-1A1ER

Alpina Alpiner 4 Automatic AL-525NS5AQ6B

Casio Pro Trek PRT-B70-5ER

Sinn Der Einsatzzeitmesser 12

Garmin Fenix 6X Pro Sapphire

ŠVICARSKE ROČNE URE

V svetu ročnih ur ne obstaja odmevnejši pojem. Švicarske ročne ure so znamenita "Crème de la Crème", češnja na vrhu urarske torte. To je posledica zgodovine, natančnega upoštevanja strogih meril in seveda spodobne doze oglaševalske umetnosti. Če ne bi bilo Velike francoske revolucije, bi morda zgodovina ubrala povsem drugačno pot, toda razmere v Švici (in morda tudi naključje) so povzročile verižno reakcijo in v državi, ki je na koncu osemnajstega stoletja postala dom mitskih urarskih mojstrov, se je ta obrt trajno naselila in razvila do popolnosti. Samo za ponazoritev, v državi helvetijskega križa je trenutno skoraj 600 urarskih podjetij, katerih letni izvoz znaša približno 20 milijard frankov.

Ne samo zgodovina in številke so ustvarile legendo, imenovano švicarske ročne ure. Zaslugo imajo tudi omenjena stroga merila v proizvodnji. Od 1. januarja 2017, ko je začel veljati sveženj ukrepov za krepitev "švicarskosti", mora vsako podjetje, ki želi svoje ročne ure označiti z dragoceno formulo Swiss Made, izjaviti, da je bilo razvitih in izdelanih vsaj 60 % komponent ročnih ur in urnih mehanizmov v Švici (do takrat je bilo 50 %). Poleg tega je treba vse dejavnosti, ki vplivajo na specifičnost izdelka, izvajati v Švici. Če se torej odločite za švicarsko ročno uro, ne kupujete samo blaga brez duše, temveč tudi tradicijo in zagotovljeno vrhunsko kakovost. Pri tem ni pomembno, če se odločite za modni kos Calvin Klein, brezskrbni model Swatch ali odlični mehanski Tissot, v ozadju vseh je čutiti bistroumnost in pedantnost ljudi, zaradi katerih si Švica dolgoročno ohranja svoj prestižni status.

Švicarska ročna ura Tissot Seastar 1000 Chronograph T120.417.11.091.00

Primeri švicarskih ročnih ur:

Patek Philippe Nautilus

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 01 115 7759 7153-SET7 22 01TLC

Longines Conquest V.H. PL37264766

Calvin Klein Round Medium Bangle K5U2M546

Mondaine Helvetica Light MH1.L2210.LG

VELIKOST ROČNIH UR

Eden od dejavnikov, ki ga pri izbiri ročne ure moramo upoštevati, je njihova velikost. Ura na roki ne sme biti moteča. Če imate tanko zapestje in izberete veliko ročno uro, bo videti kričeče in neprimerno; premajhna ura na velikem zapestju lahko spet daje vtis, da nosite ženski model. Tega si pa res nihče ne želi.

Primerjava velikosti ročnih ur Tissot in Diesel

Nepisano pravilo je, da če ima vaše zapestje obseg 15 - 18 cm, poiščite ročno uro s premerom od 38 do 42 mm. V primeru močnejšega zapestja bo dobro, če posežete po premeru 44 ali 46 mm. Najboljši način, da ugotovite, ali vam ura ustreza, je, da se zanesete na lastni vid in zdrav razum. Za nasvet lahko povprašate družino in prijatelje, svoje mnenje pa naj izrazi tudi prodajalec v trgovini, kjer ročno uro kupujete.

Ali ste prepričani, da so velike ročne ure boljše? Potem si jih privoščite. Na voljo imate ogromne trendovske modele s premerom 50, 55 in 65 mm, ki so jih njihovi proizvajalci (na primer Diesel, Police ali Vostok Europe) oblikovali s poudarkom na pompu in vzbujanju pozornosti.

CENA ROČNIH UR

Ko vam bo enkrat jasno, katero vrsto mehanizma, sloga in funkcije bi morala imeti vaša ročna ura, boste naleteli na dilemo, kakšno vsoto vložiti v nakup. Ko vidite 10.000 evrov pri Rolexih in 5.000 evrov pri TAG-Heuerju, se sprašujete, ali so te ročne ure res vredne toliko denarja in ali vam cenejši modeli Casia ali cenovno ugodni Timexi ali nekoliko dražji Tissoti ne bodo prav tako dobro služili.

Odgovor je precej zapleten. Veliko je odvisno od tega, kaj se vam zdi primerna cena in kaj je za vas že nepotrebno razkošje. Da vse skupaj še bolj zapletemo, bomo dodali, da ni vse luksuz. Na trgu je ogromno ročnih ur, najsi gre za luksuzne moške ali ženske ročne ure, katerih status ustvarjata le cena in trženje, pa tudi ure, katerih luksuzna narava izvira iz odlične izdelave, zapletenega mehanizma, umetniško zahtevne okrasitve ali uporabe dragocenih materialov.

Kolekcija luksuznih ročnih ur

Visokih cen masovnih luksuznih ročnih ur ni povzročilo njihovo pomanjkanje (ikonski modeli blagovnih znamk Rolex in TAG Heuer se proizvajajo v velikih serijah), temveč obsežna in vztrajna oglaševalska dejavnost, ki traja tudi več desetletij. Vendar ni povsem res, da so visoke cene teh ročnih ur le rezultat spretnosti marketinških oddelkov. Cene odražajo leta razvoja in raziskav, ceno materialov (zlato, platina, diamanti), pa tudi stroške naprednih tehnologij in plačilo vrhunskih inženirjev in usposobljenih urarjev. Skratka, izdelane so bolj kakovostno in bodo ob ustrezni skrbi zdržale dlje.

Izbiro ročne ure glede na ceno vodijo preproste zakonitosti. Naftni tajkun za milijon kupi vrhunski model in zanj je to le kaplja v morju. Povprečen človek pa dobro premisli, če res potrebuje ročno uro s ceno, višjo od njegove mesečne plače. Za ljudi, ki ne hrepenijo po ročnih urah za deset tisoč in sto tisoč evrov, je na voljo vrsta čudovitih modelov, ki jih bodo osrečili, občudovali jih bodo ljudje okoli njih in hkrati njihova cena ne bo presegla sto, dvesto ali petsto evrov.

Tudi kakovostne švicarske ročne ure so lahko cenovno dostopne

Če si ročne ure ne morete privoščiti, jo še vedno lahko dobite kot darilo. Priložnosti je nešteto: birma, matura, diploma, poroka, obletnica, valentinovo, božič…

Tu se naš vodnik po svetu ročnih ur počasi konča. Kljub obsežnemu članku, za katerega verjamemo, da ste se skozenj prebili in vse razumeli, smo se zapletenosti ročnih ur zgolj površinsko dotaknili. Če vas ročne ure resnično zanimajo, priporočamo branje specializiranih časopisov ali spletnih revij.

Dodati komentar

Komentarji (0)

Trenutno nič.