Pravilnik o zasebnosti

1. KAJ LAHKO NAJDEM V TEM DOKUMENTU?

Glede na to, da moramo vaše osebne podatke včasih obdelovati v okviru prodaje v naši e-trgovini, vas želimo v tem dokumentu obvestiti o podrobnostih takšne obdelave, vključno z informacijami o vaših pravicah. V njem boste našli odgovore predvsem na naslednja vprašanja:
o   Kdo ste vi?
o   Na kakšno obdelavo osebnih podatkov se ta dokument nanaša?
o   Katere podatke o meni lahko zbirate?
o   Kako pridobivate moje osebne podatke?
o   Na kakšen način in kako dolgo uporabljate moje osebne podatke?
o   Komu dajete na voljo osebne podatke?
o   Kje shranjujete osebne podatke?
o   Kakšne so moje pravice?
o   Kako lahko uveljavljam svoje pravice in se obrnem na vas?
o   Kako so moji osebni podatki varovani?
o   Kako se bo ta pravilnik spreminjal?

Če iz kakršnegakoli razloga ne najdete odgovorov na vaša vprašanja, ne oklevajte in se obrnite na nas s pomočjo postopka na koncu tega dokumenta.

2. KDO STE VI?

Smo trgovsko podjetje IRISIMO s. r. o., Bystrická cesta 5633/16A, 03401 Ružomberok, matična številka: 46569014, vpisano v poslovni register Okrožnega sodišča v Žilini, oddelek C, št. vložka: 56258/L in v nadaljnjem besedilu „mi“ oz. „skrbnik“.

Naše kontaktne podatke boste našli v odgovoru na vprašanje št. 10.


3. NA KAKŠNO OBDELAVO OSEBNIH PODATKOV SE TA DOKUMENT NANAŠA?

Ta dokument velja za vse postopke obdelave, povezane s prodajo v naši e-trgovini. Vprašanje obdelave osebnih podatkov v zvezi s piškotki je urejeno v posebnem dokumentu [
tukaj].

4. KATERE PODATKE O MENI LAHKO ZBIRATE?

V zvezi s prodajo v naši e-trgovini lahko pridobimo dostop do informacij, kot so:
- Identifikacijski podatki. Ti podatki so, na primer, vaša ime in priimek.
- Kontaktni podatki. Na primer vaša telefonska številka ali e-naslov.
- Podatki o naslovu. To so podatki, ki se nanašajo na vaš naslov (zaradi dostave blaga ali fakturiranja).
- Podatki o kupljenem blagu. To so podatki, ki se nanašajo na določeno blago, ki ste ga kupili pri nas.
- Podatki o zgodovini naročil. To so podatki, ki se nanašajo na vaše prejšnje nakupe pri nas, vključno z informacijami, kaj vam je všeč.
- Podatki o plačilu. Ti podatki vključujejo vaše podatke o plačilu, kot je številka vašega računa itd.

Vse zgoraj navedene kategorije osebnih podatkov ne bodo nujno obdelane za vse namene, več podrobnosti boste našli v odgovoru na vprašanje št. 6.


5. KAKO PRIDOBIVATE MOJE OSEBNE PODATKE?

Vaše osebne podatke pridobivamo iz enega samega vira in ta vir ste vi – s tem bi radi povedali, da obdelujemo samo tiste osebne podatke, ki nam jih posredujete.

6. NA KAKŠEN NAČIN IN KAKO DOLGO UPORABLJATE MOJE OSEBNE PODATKE?

Registracija in ustvarjanje uporabniškega računa

Na naši spletni strani našim strankam omogočamo registracijo in ustvarjanje uporabniškega profila, ki bo olajšal nakupe v prihodnosti.

V tem primeru vaše osebne podatke obdelujemo na naslednji način:

Namen obdelave

Obseg obdelanih podatkov

Pravni naslov

Čas obdelave

Registracija in upravljanje uporabniškega računa, vključno s tem povezano komunikacijo

Identifikacijski podatki, Kontaktni podatki, Podatki o naslovu

Soglasje za obdelavo osebnih podatkov

Za obdobje uporabe uporabniškega računa, največ 3 leta od zadnje prijave

Pošiljanje novosti in akcij ter drugih e-novic po meri

Identifikacijski podatki, kontaktni podatki ali podatki o zgodovini naročil

Soglasje za pošiljanje komercialnih sporočil

Za obdobje 3 let od dajanja soglasja


Zgoraj navedena obdelava poteka samo na podlagi vašega svobodnega in prostovoljnega soglasja. Noben zakon ali pogodba vam ne nalagata obveznosti registracije v naši e-trgovini, to je le način za olajšanje prihodnjih nakupov ali pridobitev dodatnih ugodnosti. Brez tega soglasja pa vam ne moremo dovoliti registracije in vzdrževanja vašega uporabniškega računa.

Prav tako se lahko sami odločite, da želite od nas prejemati komercialna sporočila, ki so prilagojena vam. V ta namen uporabljamo možnost profiliranja v različnih pogledih, tako da vam lahko resnično pošiljamo le relevantna sporočila ali sporočila, ki bi vam lahko koristila.


V obeh zgoraj navedenih primerih lahko svoje soglasje kadarkoli prekličete, v tem primeru bomo vaš uporabniški račun brez odlašanja ukinili ali pa vam bomo prenehali pošiljati naša komercialna sporočila. Kako preklicati soglasje boste našli spodaj v razdelku 9.6.

Obrazec za naročanje

Ne glede na to, ali ste registrirana ali neregistrirana stranka, potrebujemo nekaj osebnih podatkov za sklenitev pogodbe z vami. Brez takšnih podatkov vam blaga ne moremo dostaviti ali na kakršenkoli način komunicirati z vami.

Z ozirom na to vaše osebne podatke obdelujemo za naslednje namene:

Namen obdelave

Obseg obdelanih podatkov

Pravni naslov

Čas obdelave

Sklenitev in izvedba pogodbe, vključno s tem povezanim komuniciranjem in dostavo blaga

Identifikacijski podatki, Kontaktni podatki, Podatki o naslovu, Podatki o plačilu, Podatki o kupljenem blagu

Nujni za izpolnitev pogodbe

Za obdobje trajanja pogodbenega razmerja in še 3 leta potem; osnovni podatki o pravnem razmerju in njegovem obstoju (pogodbene stranke, predmet obveznosti, ipd.) za obdobje 10 let po izteku pogodbe

Izpolnjevanje računovodskih in davčnih obveznosti, vključno z arhiviranjem

Identifikacijski podatki, Kontaktni podatki, Podatki o naslovu, Podatki o plačilu, Podatki o kupljenem blagu

Nujni za izpolnitev pravne obveznosti

Za obdobje, določeno z veljavno zakonodajo, običajno od 5 do 10 let

Pošiljanje komercialnih sporočil v zvezi s kupljenimi izdelki, vključno s pošiljanjem vprašalnika o zadovoljstvu v okviru programa Preverjeno s strani strank

Identifikacijski podatki, Kontaktni podatki, Podatki o naslovu, Podatki o kupljenem blagu

Zakoniti interes za namen neposrednega trženja oz. izjema stranke

Za obdobje 3 let od dneva nakupa

Pošiljanje novosti in akcij ter drugih e-novic po meri

Identifikacijski podatki, Kontaktni podatki ali podatki o zgodovini naročil

Soglasje za pošiljanje komercialnih sporočil

Za obdobje 3 let od dajanja soglasja

 

Kot je navedeno zgoraj, za sklenitev pogodbe z v skladu z našimi pogoji potrebujemo nekaj vaših podatkov. Brez njih vam blaga ne moremo prodati ali dostaviti oziroma ne moremo izpolnjevati svojih obveznosti na področju računovodstva in obdavčitve, kjer smo dolžni hraniti nekatere vaše osebne podatke v obliki računovodskih listin.

V zvezi z nakupom vam želimo občasno napisati o podobnem blagu kot ste ga kupili pri nas. Prav tako vam želimo poslati vprašalnik o vašem zadovoljstvu z nakupom. Oboje poteka na podlagi zakonitega interesa, oz. tako imenovane izjeme strank, ki jih lahko izključite ob izpolnjevanju naročilnice ali po postopku, opisanem v poglavju 9.6 spodaj. Naš zakoniti interes je v naših prizadevanjih za izboljšanje storitev, pa tudi v možnosti, da vas kontaktiramo, če imamo za vas ustrezno obvestilo o blagu, ki ste ga kupili pri nas. Zaradi tega lahko ostanemo v stiku in vam priporočimo blago, ki bi vam utegnilo koristiti ali bi vam lahko bilo všeč.

Prav tako, če želite prejemati komercialna sporočila o vseh pomembnih novostih (ne samo o podobnih izdelkih, kot ste jih kupili pri nas), nam lahko date soglasje za prejemanje vam prilagojenih komercialnih sporočil, kjer vam bomo pošiljali vse pomembne novosti, vključno z novicami na podlagi vaše zgodovine nakupov, kot tudi druge akcije. To soglasje je mogoče tudi kadarkoli preklicati po postopku, določenem v spodnjem razdelku 9.6.


E-novice

Zelo bomo veseli, če nam boste dali soglasje za prejemanje komercialnih sporočil. V tem primeru bomo vaše osebne podatke obdelali na naslednji način:

Namen obdelave

Obseg obdelanih podatkov

Pravni naslov

Čas obdelave

Pošiljanje novosti in akcij ter drugih e-novic po meri

Identifikacijski podatki, Kontaktni podatki ali podatki o zgodovini naročil

Soglasje z obdelavo osebnih podatkov

Za obdobje 3 let od dajanja soglasja

                

Vaša svobodna izbira je, ali želite od nas prejemati komercialna sporočila, ki zajemajo vse pomembne novosti, in noben zakon ali pogodba vas v to ne more prisiliti.

Če se odločite, da ne želite več prejemati naših sporočil, lahko svoje soglasje prekličete po postopku, določenem v spodnjem razdelku 9.6.


7. KOMU DAJETE NA VOLJO OSEBNE PODATKE?

Zagotavljamo vam, da skrbno varujemo vaše osebne podatke in jih ne predajamo nikomur, razen če je to potrebno. Vaše osebne podatke dajemo na voljo le v naslednjih primerih:
- Ponudnik aplikacije za e-trgovino in vodja trženja. V okviru delovanja naše spletne strani uporabljamo storitve podjetja, ki razvija in upravlja aplikacijo za e-trgovino.
- Dostavljavec. Za namene dostave naših izdelkov uporabljamo storitve dostavljavcev, ki jim posredujemo potrebne podatke o naslovu za izpolnitev pogodbe med nami in vami.
- Računovodski in davčni svetovalec. V okviru naših računovodskih in davčnih obveznosti uporabljamo svetovalca, ki ima občasno dostop do vaših identifikacijskih in plačilnih podatkov.
- Orodje za pošiljanje e-pošte. Za pošiljanje e-pošte uporabljamo storitve tretje osebe, ki zagotavlja tehnično distribucijo naših sporočil.


8. KJE SHRANJUJETE OSEBNE PODATKE?

Osebne podatke, ki jih obdelujemo v okviru svojih dejavnosti, hranimo samo znotraj Evropske unije in jih ne predajamo državam zunaj njenih meja.
 

9. KAKŠNE SO MOJE PRAVICE?

V zvezi z obdelavo osebnih podatkov imate različne pravice, o katerih vas želimo obvestiti.

9.1. Pravica do dostopa. Imate pravico, da stopite v stik z nami in od nas pridobite potrditev, ali obdelujemo vaše osebne podatke ali ne. Če jih obdelujemo, imate pravico do dostopa do obdelanih osebnih podatkov in z veseljem vas bomo posredovali podrobnejše informacije o tej obdelavi, hkrati pa imate pravico pridobiti kopijo le-te.

9.2. Pravica do popravila. Trudimo se obdelovati le vaše najbolj aktualne osebne podatke. Dejstvo pa je, da imate pravico stopiti v stik z nami in nas prositi, da jih popravimo, če so zastareli ali netočni.

9.3. Pravica do izbrisa (pravica do pozabe). Vaše osebne podatke hranimo le toliko časa, kolikor je potrebno za izpolnitev namena, nepotrebne podatke pa takoj izbrišemo ali anonimiziramo. Ostaja pa dejstvo, da jih imate pravico brez odlašanja izbrisati (ali anonimizirati), če je naveden eden od naslednjih razlogov:
- osebni podatki niso več potrebni za zgoraj navedene namene;
- prekličete svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov;
- obdelava je bila nezakonita;
- izbris nam nalaga zakonodaja Slovaške republike ali pravo EU.

Vendar pa ne moremo vedno upoštevati vaših pravic. Tu so primeri, ko je obdelava potrebna:
- za uveljavljanje pravice do svobode izražanja in obveščanja;
- za izpolnitev zakonske obveznosti;
- iz razlogov javnega interesa na področju javnega zdravja;
- za namene arhiviranja v javnem interesu, za znanstvene ali zgodovinske raziskovalne namene ali za statistične namene;
- za ugotavljanje, uveljavljanje ali obrambo pravnih zahtevkov.

Povsem možno pa je, da se nič od naštetega nikoli ne bo zgodilo, zato vam ni treba skrbeti, da vaših osebnih podatkov ne bomo izbrisali, če to od nas dejansko zahtevate (še posebej v primeru obdelave na podlagi soglasja).

9.4. Pravica do omejitve obdelave. Zakon vam daje pravico, da omejite obdelavo osebnih podatkov na podlagi vaše zahteve v enem od teh primerov:
- zanikate točnost osebnih podatkov za čas, ki je potreben za preverjanje njihove točnosti;
- obdelava je nezakonita, zavračate brisanje osebnih podatkov in zahtevate omejitev njihove uporabe;
- osebnih podatkov ne bomo več potrebovali za namene obdelave, vendar od nas zahtevate, da jih hranimo za namene ugotavljanja, uveljavljanja ali obrambe pravnih zahtevkov.

9.5. Pravica do prenosljivosti. Čeprav se sliši čudno, če vaše osebne podatke obdelujemo avtomatsko in obdelava temelji na soglasju ali nujnosti izpolnitve pogodbe, imate pravico do t. i. prenosljivosti. Pravica do prenosljivosti zagotavlja, da vam bomo podatke, ki ste jih posredovali, predali v pogosto uporabljani in strojno berljivi obliki oz. te podatke bomo posredovali drugemu skrbniku, ki nam ga boste identificirali.

9.6. Pravica do preklica privolitve in ugovora zakonitemu interesu za namene neposrednega trženja. Seveda, če vaše osebne podatke obdelujemo na podlagi privolitve, imate pravico privolitev kadarkoli odpovedati in preklicati. V tem primeru ne bomo nadaljevali z nadaljnjo obdelavo in, če nam tega ne preprečuje zakon, jih bomo izbrisali.
Če pa vaše osebne podatke obdelujemo tudi na podlagi drugega pravnega naslova, jih nismo dolžni (včasih ni niti dovoljeno) izbrisati.
Svojo soglasje lahko tudi prekličete pri pošiljanju komercialnih sporočil s klikom na povezavo, ki je priložena vsakemu komercialnemu sporočilu. Enak postopek nato velja za obdelavo, ki poteka na podlagi t. i. izvzetja strank ali zakonitega interesa za namene neposrednega trženja.

9.7. Pravica do vložitve pritožbe pri nadzornem organu. Seveda, če menite, da vaše osebne podatke obdelujemo v nasprotju z zakonodajo, imate pravico vložiti pritožbo pri ustreznem nadzornem organu. Kontaktne podatke za ustrezni nadzorni organ boste našli na tej povezavi tukaj, in če potrebujete pomoč pri izbiri, se obrnite na nas.


10. KAKO LAHKO UVELJAVLJAM SVOJE PRAVICE IN STOPIM V STIK Z VAMI?

Svoje pravice lahko uveljavljate zlasti prek svojega uporabniškega računa, če ste registrirana stranka. Poleg tega se lahko vedno obrnete na nas na našem e-naslovu info@irisimo.si.


11. KAKO SO VAROVANI MOJI OSEBNI PODATKI?

V okviru obdelave osebnih podatkov uporabljamo le preverjene dobavitelje, s katerimi imamo sklenjene ustrezne pogodbe o obdelavi. Zagotavljamo vam, da smo naredili vse, da zaščitimo vaše osebne podatke.
Če menite, da je varnost osebnih podatkov, ki ste nam jih zaupali, ogrožena, se obrnite na nas.


12. KAKO SE BO TA PRAVILNIK SPREMINJAL?

Če bo treba ta pravilnik spremenil, bomo novo besedilo naložili na našo spletno stran. V primeru, da bo šlo za bistvene spremembe ali bodo okoliščine tako zahtevale, vas bomo o spremembi tega dokumenta obvestili po e-pošti.
 

13. KONČNE DOLOČBE

Na koncu vas želimo obvestiti, da pri obdelavi osebnih podatkov ne poteka avtomatizirano individualno odločanje.

Ta Pravilnik velja od 25.11.2021