Lunete na uri niso samo v okras. Vsemu temu lahko služijo

Michal Pindura 0 18.06.2018

Lunete na uri niso samo v okras. Vsemu temu lahko služijo

Čeprav tega mnogi ne vedo, je to golo dejstvo. Luneta ni samo oblikovalska zadeva, ki naj bi polepšala videz ročne ure, ampak pomemben, v mnogih primerih celo nenadomestljiv, funkcionalni element. Ali veste, čemu vse lahko služi?

Luneta je eden najenostavnejših, hkrati pa najbolj domiselnih delov ročne ure, ki sama za sebe lahko pomaga v celi vrsti vsakodnevnih operacij. Je še nekaj vlog, ki jih luneta lahko opravlja v kombinaciji z uporabo drugih funkcij ure. Pomagala vam bo pri letalskih izračunih, navigaciji, z določitvijo časa v mestu na drugi strani zemeljske oble, svojo uporabnost pa pokaže tudi pri potapljanju. Če želite izvedeti več o različnih vrstah in načinih uporabe lunete, posvetite nekaj minut naslednjim vrsticam.

PRIKAZ ČASA V DRUGEM ČASOVNEM PASU

Luneta z GMT, Rolex GMT Master Pepsi Bezel

Pomožno vlogo pri prikazovanju časa na oddaljeni lokaciji polnijo lunete v modelih z GMT funkcijo (komplikacijo). Na tej vrsti lunete je označena 24-urna skala in gibanje je, za olajšanje prehoda iz enega časovnega pasu v drugega, mogoče v obeh smereh. Dokler proizvajalce ne prime izbruh ustvarjalnosti in eksperimentiranja, bo čas na tako opremljenih urah prikazovan z drugim, barvno in dimenzijsko drugačnim urnim kazalcem, ki se konča s konico v obliki puščice.

Potniki in ljudje, ki pogosto spreminjajo časovne pasove, bodo zagotovo cenili dejstvo, da zaradi funkcije GMT ni treba ustaviti sekundnega urnega kazalca, prednost pa je tudi preglednost, saj glavni urni kazalec vedno prikazuje isti (domači) čas.

TAHIMETER POMAGA PRI MERJENJU HITROSTI

Luneta s tahimetrom, Tissot PRS 516

Ali ima vaša ročna ura kronograf? Če ga ima, je zelo verjetno, da je na njeni luneti označena skala s številkami, katerih pomen je na prvi pogled nejasen. Tahimeter, kot se ta dodatna funkcija imenuje, je pravzaprav kalkulator, ki poenostavlja izračun hitrosti na osnovi znane prevožene razdalje. Ob predpostavki, da veste, kako dolgo pot ste prevozili (idealno 1 kilometer), in da ste v začetni točki sprožili kronograf, sekundni kazalec po ustavitvi štopanja pokaže vrednost, ki izraža vašo hitrost v kilometrih na uro.

ZAHVALJUJOČ LUNETI S POTAPLJAŠKO SKALO NE BOSTE POZABILI PRITI NA POVRŠJE

Luneta s potapljaško skalo, Certina DS Action Powermatic 80

Lunete s potapljaško skalo so nezamenljive. V dvanajsti uri se v večini primerov nahaja trikotna oznaka, manjkati ne sme poudarjen petnajstminutni interval in vrti se lahko le v nasprotni smeri urnega kazalca.* Za potapljača je luneta pomembna pred potopom, ko si na njej lahko nastavi, kako dolgo bi moral potop trajati, in tudi potem, ko se vrača na površje, ko mu luneta, v sodelovanju z minutnim kazalcem, izmeri čas, potreben za dekompresijo.

Sprašujete se, zakaj bi se morali ukvarjati s preklikavanjem lunete (klikanje je spremljevalni pojav koračnega mehanizma), ko pa isto, a dosti elegantneje, obvlada kronograf? Razlog je enostaven. Velika večina ročnih ur ni konstrukcijsko usposobljena za rokovanje s tipkami pod vodo in sprožitev kronografa bi se z veliko verjetnostjo končala s vdorom vode v notranjost ohišja.

* Vrtenje v nasprotni smeri urnega kazalca je učinkovit varnostni ukrep, ki preprečuje naključno vrtenje lunete. Nehoteno podaljšanje časa potopa bi, ob omejeni količini plina v potapljaški jeklenki, lahko imelo usodne posledice.

IZRAČUN PORABE GORIVA? NI PROBLEM

Luneta z logaritmi, Citizen Nighthawk

Med zmožnosti lunete ne spada le neko nezahtevno seštevanje ali množenje. Nekateri letalski modeli so povišali notranje lunete na logaritemska računala, ki jim mnogi niso nikoli razumeli (se spomnite tistih belih kosov plastike z drsnim centrom in poplavo majhnih številk?), ki, ko pravilno vnesete vhodne vrednosti, izračunajo stvari, za katere bi sicer potrebovali kalkulator. Piloti se lahko na njih obrnejo, kadar ne znajo oceniti razdalje poleta, hitrosti ali porabe goriva. Za nas pravimo, da za ukrotitev lunete z logaritmi potrebujemo vajo in močne živce. Ko pa boste enkrat razumeli, kako deluje, boste dobili neprecenljivega pomočnika, ki bo vedno na dosegu roke.

Na ročni uri se lahko srečate tudi z luneto z navigacijo, katere del so kardinalne točke kompasa in k uporabnim spadajo tudi lunete z označenimi mesti svetovnega časa. Drugi dve, manj pogosti funkciji notranjih obročev lunete, sta pulzmeter in telemeter.

Luneta s telemetrom, Omega Speedmaster Professional

Prvi imenovani ima obliko skale, ki je podobna tahimetru in v sodelovanju s sekundnim kazalcem kronografa izmeri število udarcev srca na minuto. Na podobnem principu deluje tudi telemeter. Če v trenutku nekega dogodka, recimo bliska, sprožite kronograf in, ko zaslišite grmenje, ga ustavite, osrednji sekundnik kronografa pokaže na številko, ki je enaka vaši oddaljenosti od epicentra nevihte.

Dodati komentar

Komentarji (0)

Trenutno nič.