Ročne ure pod drobnogledom: skrivnost urnih kazalcev in njihovih oblik

Michal Pindura 1 26.10.2018

Kaj bi bile ure brez kazalcev? Če ne upoštevamo digitalnih modelov, bi ure, z izgubo kazalcev, izgubile tudi svojo izraznost in funkcionalnost. Prav kazalci so tisti, ki interpretirajo govorico časa v razumljivi obliki. Presenetljivo je, da to počnejo kljub različnosti oblik, dolžin, širin, barv in obdelav, ki jih ponujajo.

Za ta čas, kar se ukvarjamo z ročnimi urami, je šlo skozi naše roke na tisoče analognih i digitalno-analognih modelov s stotinami oblik kazalcev. Saj res, ste se kdaj zamislili nad tem, zakaj ima vaša ura prav takšne kazalce, kot jih ima, in zakaj se kazalci vrtijo v smeri, v kateri se pač vrtijo? V naslednjih vrsticah bomo poskušali odgovoriti na ta vprašanja.

Hodinky pod lupou: tajomstvo ručičiek hodiniek a ich tvarov

Iz tega, kako pomembni so kazalci za celotno delovanje ure, lahko sklepamo, da njihova vloga ne bo le dekorativna. V prvi vrsti so bistveni element, brez katerega bi bila ura komaj polovična. Privilegiranega položaja kazalcev so se, in se še, dobro zavedajo oblikovalci ur od Japonske pa vse do Švice in na prizadevanju, s katerim se posvečajo njihovi podrobni izdelavi, niso nič spremenili niti digitalni displeji niti drugi bolj ali manj eksotični načini prikazovanja časa, ki jih v zadnjem času kar mrgoli. In kako so kazalci prišli do tega položaja?

Čisto na začetku njihovega potovanja je bila sončna ura, katere senca (palica) je kazala približen čas že starim Kitajcem in Egipčanom v obdobju okoli leta 1500 pr. n. št. V srednjem veku je ura z edinim kazalcem (urnim), da bi ljudje vedeli, kdaj je čas bogoslužja, dobila mesto na najvišji stavbi v tedanjih krajih – cerkvi. Ker so se potrebe ljudi z leti spreminjale in naraščale, so ure postajale čedalje bolj prefinjene, čedalje bolj zapletene in obseg njihove opreme je bil odvisen izključno od količine denarja, ki so ga lahko vplivne osebnosti, vključno s plemiči in vladarji, ponudile spretnim urarskim mojstrom.

Najbolj znani so Angleža Daniel Quare (izumil je minutni kazalec), John Arnold in Švicarja Pierre Jaquet-Droz ter slavni Abraham Louis Breguet. Slednjemu se, poleg zasnove prvega tourbillona, včasih napačno pripisuje izum sekundnega kazalca. To je verjetno zato, ker so z njim bile opremljene skoraj vse njegove žepne ure.

Značilnost Breguetove žepne ure sta bila elegantna ploščata kazalca z obročem, ki je bil neposredno povezan s konico kazalcev. Do danes so „breguetovski“ kazalci del logotipa tovarne, ki nosi ime legendarnega urarja, z veseljem pa po njih segajo tudi druge urarske blagovne znamke, na primer Tissot v svojih retro modelih Heritage 1936.

Breguet - Tissot Heritage 1936

Oblike kazalcev, ki jih vidimo danes v sodobnih ročnih ure, je mogoče primerjati z nekakšno kroniko. Vsako zgodovinsko obdobje in vsak umetniški stil sta zapustila nekaj svojega. Zato se med poimenovanji vrst kazalcev (v urarski terminologiji so imena pretežno francoska) najdejo oznake, kot so Ludvik XV., orientalski, Art deco in mnogi drugi. Med osnovne, in med izdelovalci ur najbolj priljubljene, uvrščamo:

Poire Corps renflé (v obliki hruške)

Poire Corps renflé - Zeppelin LZ129 7048-3

Dauphine

Dauphine - Festina Extra

Feuille (v obliki lista)

Feuille - Junkers 6334-1

Lancette (v obliki sulice)

Lancette - Just Cavalli Logo JC1L007M0065

Cathedrale (v obliki katedrale)

Cathedrale - Oris Big Crown 1917

Mercedes

Mercedes - Rolex Explorer

Obélisque (v obliki kvadrata)

Obélisque - Calvin Klein City K2G211C6

Bâton (v obliki gumijevke)

Bâton - Jaeger LeCoultre Geophysic True Second 8018420

Losangé (v obliki romboida)

Losangé - Esprit TP10924 Rosegold ES109242003

Vsaka izmed navedenih vrst ima več različic in množico izpeljanih oblik. Glede obdelave so lahko pozlačeni, modreni, črnjeni, prerezani, polni, z ali brez luminiscenčnih površin. Ustvarjalnost res ne pozna meja. Toda oblikovalci morajo vedno misliti na to, da je primarna funkcija kazalcev prikazovanje časa, tako da ne smejo biti premajhni ali sovpadati z barvo številčnice.

Ob koncu našega izleta v svet kazalcev vas še vprašamo, če ste kdaj premišljevali, zakaj se urni kazalci gibljejo v smeri urinega kazalca? Ob prvem branju vratolomno vprašanje skriva v sebi tisočletno znanje človeštva, katerega obstoj je bil vedno povezan s soncem. Vsi to vemo, gibanje sonca na nebu je vedno enako: iz dneva v dan potuje od vzhoda proti zahodu. Ko je človek začel določati čas s pomočjo mehanskih ur, jih je skušal sestaviti tako, da bi posnemale gibanje sonca. Če ste se zjutraj postavili z obrazom obrnjenim na jug, ste ugotovili, da se sonca postopoma premika od leve proti desni roki. In ravno to se dogaja z urnimi kazalci.

Dodati komentar

Komentarji (1)

Jože Pristošek kazalci LOSANGE 150/90/21 rose gold bi potreboval za obnovo moje technos ure iz leta 1960 34 mm rosegold as1130 movement ,in iščem za jaeger le coultre cal 201m aet 710 pozdrav jože