Šest dejstev o ročnih urah Tissot, ki morda doslej niste vedeli

Michal Pindura 0 15.04.2021

Šest dejstev o ročnih urah Tissot, ki morda doslej niste vedeli

Verjamemo, da ne bo nič narobe, če priznamo, katere blagovne znamke iz naše ponudbe so nam najbolj pri srcu. Brez dvoma sta to Casio in Tissot. Glede na to, kako njihovi modeli izginjajo iz našega skladišča, nismo sami v gojenju čustev do teh pomembnih predstavnikov japonske in švicarske urarske industrije. Toda kaj vemo o njih? Kakšna je njihova zgodovina, kakšne zanimivosti so povezane z njimi in kako so prišle na mesto, na katerem se nahajajo danes?

Da bi spoznali blagovne znamke, ki jih prodajamo, smo si zastavili nalogo, da o njih izvemo čim več. In izvedeli smo! Nekatera dejstva smo že zdavnaj poznali, druga so nas resnično presenetila, nekatera pa celo šokirala. Prvi kandidat, ki smo se ga lotili poglobljeno raziskovati, je bil naš ljubljenec - Tissot.

Blagovna znamka, ustanovljena leta 1853, je znana po tem, da tradicionalno urarstvo meša z najnovejšimi tehnologijami. Njene ročne ure so napredne, luksuzne in hkrati cenovno dostopne. Vsem, ki se vsaj malo spoznajo na dogajanje v urarskem svetu, so to znana dejstva o podjetju iz mesta Le Locle. Toda, ali poznate naslednje zanimivosti?

Prva žepna ura z dvema časovnima pasovoma

Poleg tega, da je Tissot prvo švicarsko urarsko podjetje, ki je začelo množično proizvajati žepne ure, je tudi prvo v zgodovini, ki je začelo z izdelavo žepnih ur s komplikacijo (funkcijo) drugega časovnega pasu – tako imenovanega dvojnega časa. Zgodilo se je že leta 1853. Osem desetletij pozneje je Tissot predstavil inovativno protimagnetno ročno uro, s katero je bil uspešen zlasti v Rusiji.

Blagovna znamka iz dobre družbe

Tissot - blagovna znamka iz dobre družbe

Tissot je del velike družine blagovnih znamk v lasti švicarske skupine Swatch Group. Tissot se zagotovo ne izgubi v družbi tako cenjenih blagovnih znamk, kot so Certina, Omega, Rado, Longines ali Breguet. Ravno nasprotno. Če ne upoštevamo priljubljenih Swatch, je Tissot trenutno največji proizvajalec ročnih ur v Švici po obsegu proizvodnje.

Profesionalni časomerilec

Tissot je v seriji F1 deloval kot časomerilec

Tissot je uradni časomerilec več pomembnih športnih dogodkov, tekmovanj in ekip. Med najbolj znane se uvrščajo čezmorska košarkarska liga NBA, svetovno prvenstvo v hokeju na ledu IIHF, Tour de France in serija svetovnih prvenstev v motociklizmu MotoGP. Tissot je bil aktiven tudi na vrtiljaku F1. Čas je meril v hlevih Lotusa, Renaulta in Sauberja.

Ročne ure zvezd

Tony Parker je stalnica med ambasadorji blagovne znamke Tissot

Ročne ure Tissot nosijo pevske in igralske zvezde. Če bi vas vprašali, kaj je povezovalo hollywoodsko zvezdo in poznejšo monaško princeso Grace Kelly z Nobelovim nagrajencem za mir Nelsonom Mandelo, verjetno ne bi dolgo omahovali. Nič drugega kot ročna ura Tissot. Med sedanjimi zvezdniki lastnosti modelov Tissotu zelo cenijo dirkača Marc Márquez in Jorge Lorenzo, košarkar Klay Thompson ali kolesar Primož Roglič ter igralec kriketa Virat Kohli.

Pionir na področju nenavadnih materialov

 

Ročna ura Tissot z ohišjem iz granita

Leta 1971 je bila Tissot prva blagovna znamka, ki si je upala izdelovati mehanske ročne ure iz plastike. V eksperimentih v osemdesetih letih so inženirji te znamke šli še precej dlje. Najbolj eksotični materiali, iz katerih so izdelovali ure, so bili granit, naravni biser in les.

Mojster dotika

 

Angelina Jolie z ročno uro Tissot

Sodobne ročne ure Tissot so prežete z visokimi tehnologijami. Modeli, zbrani v kolekciji T-Touch, so bili ene prvih ročnih ur na trgu, ki jih je bilo mogoče upravljati z dotikom. V času, ko so mobilni telefoni uporabljali danes že zastarele zaslone, odporne na tlak, se je Tissot odlikoval s kapacitivnim safirnim steklom. Ta način upravljanja senzorskih funkcij kompasa, barometra in termometra je videti tako  futurističen, da je pritegnil tudi ustvarjalce akcijskega filma Gospod in gospa Smith, kjer se je na zapestju Angeline Jolie pojavila ženska ročna ura Tissot T-Touch.

Zdroj: Tissot, wikipedia.org, www.justcollecting.com

Dodati komentar

Komentarji (0)

Trenutno nič.