Ženska ročna ura kot darilo? Imamo 5 nasvetov, ki preverjeno delujejo

Michal Pindura 0 23.07.2018

Če niste sigurni, stavite na klasiko

Za razliko od mnogih drugih preverjenih nasvetov, kaj podariti ženi, dekletu, mami ali najboljši prijateljici, je kvalitetna ročna ura ena redkih stvari, ki bo svoji bodoči lastnici v veselje vrsto let. Zato je toliko bolj pomembno, da izbiri tistega pravega kosa posvetite dovolj časa in spoznate „teren“, na katerem se, pri pregledovanju ponudbe, dokaj hitro izgubite.

Ne glede na to, če želite ročno uro podariti na Valentinovo, ob diplomi ali rojstnem dnevu, naših 5 nasvetov vas bo z lahkoto popeljalo skozi goščavo tisočerih modelov in pomagalo najti tisti, ki ga bo obdarovanka takoj vzljubila.

1. DARILA NE KUPUJETE ZASE

Prvo in najpomembnejše pravilo je: če nameravate kupiti uro, ki bi jo tudi sami radi nosili, potem se na vse skupaj raje požvižgajte. Tudi ta najboljši namen ne bo imel učinka, če boste sledili le svojemu lastnemu okusu in občutkom. Ženske ročne ure so danes drugje kot so bile pred nekaj leti. Ponujajo večjo raznolikost, kar odraža raznolikost potreb sodobnih žensk. Pozabite na čase, ko so bile ženske ure samo majhne in zlate. Trenutno je veliko neverjetnih mehanskih modelov in ročne ure so razdeljene na nekakšne mikrosvetove, tako da si lahko med njimi izbere tako zvezda resničnostnega šova kot tudi strastna potapljavka ali pa dedinja naftnega imperija. Zapomnite si, da ženske ročne ure niso igrače za velike fante. Na tone funkcij in odpornost proti preobremenitvi 5000 G so enako nepotrebne kot vrata na motornem kolesu.

2. TVEGANJE PUSTITE ZA KDAJ DRUGIČ

Ne tvegajte, izbira ženske ročne ure ni športna stava. Če niste trdno odločeni, da obožuje neobičajne ali ekscentrične dodatke, se jim izogibajte v loku, drugače boste v težavah. Prav tako pazite na kričeče barve in ekstravagantne oblike. Ne trdimo, da ji ne morejo biti všeč, ampak zakaj si po nepotrebnem komplicirati situacijo?

Naslednje, pri čemer je treba paziti, so t. i. bicolor ročne ure – torej te, pri katerih je srebrna barva kombinirana z zlato. Za mnoge ženske (in tudi moške) je dvobarvna različica preostanek, ki je svoj trenutek slave doživljal v 80-ih letih prejšnjega stoletja.

Bodite pozorni na to, kakšen nakit nosi

3. BODITE POZORNI NA TO, KAKŠEN NAKIT NOSI

V primeru, da res, ampak res ne veste, kaj narediti, odprite oči in opazujte, kaj ima na sebi. Osredotočite se na nakit in bižuterijo. So odličen pokazatelj sloga, h kateremu se nagiba in je zelo verjetno, da boste tako našli smer, v katero bi pri izbiranju morali iti. Če vam ne uspe popolnoma zadeti v črno, ste lahko vsaj prepričani, da bo uro lahko skombinirala z drugimi dodatki in ostalo garderobo.

In kaj storiti, če ne nosi zapestnic, ogrlic ali uhanov? Kakorkoli, mogoče ji še niso postali všeč ali pa še bolje – po nekaterih statističnih podatkih imate veliko možnost, da ji boste ugodili prav z ročno uro. Le pogumno naprej!

4. VELIKOST JE POMEMBNA. VEDNO!

Davno so minili časi ročnih ur, ki so spominjali na subtilen nakit. Danes – tudi zaradi izrazitejše podpore enakosti spolov – so moderni modeli z večjim premerom ohišja. Ampak, če niste prepričani, da je slog boyfriend to, po čem hrepeni, potem raje posezite po ročni uri s preverjenim premerom med 28 in 36 mm.

Zapomnite si, velikost je vedno pomembna

Velikost je prav tako bistvena z vidika uporabnosti ure. Družabni in uradni dogodki izrecno zahtevajo manjše dimenzije, ki ne pritegnejo veliko pozornosti. Športne dejavnosti, pri katerih se ura uporablja  med gibanjem, zahtevajo preglednejšo številčnico, to pa je mogoče doseči le pri modelih z večjim premerom ohišja.

5. BODITE PREVIDNI IN PRIPRAVLJENI NA…

… najhujše. Ne ne, le šalimo se. Vendar računajte z možnim pojavom težav. Ne glede na to, če se odločite kupiti ročno uro v trgovini ali na spletu, je nekaj stvari, ki jih morate vedeti, preden porabite svoj težko zasluženi denar.

Vedno bodite pozorni na dolžino zapestnice. Večina ženskih ročnih ur ima, skupaj z ohišjem, dolžino od 19 do 21 cm in le redko se zgodi, da se ne prilegajo. V primeru usnjenih paščkov je regulacija dolžine enostavna in hitra. Kovinske zapestnice, ki so sestavljene iz členov, je treba prilagoditi obsegu zapestja obdarjenke. Načeloma imate dve možnosti:

1.) obseg zapestja ugotovite vnaprej in prodajalec zapestnico skrajša še pred pošiljanjem ure
2.) skrajšanje zapestnice začnete urejati šele po oddaji darila

Vedno sledite okusu obdarovanke, ne svojemu lastnemu

Naš nasvet: razmislite vnaprej, da drugim s tem ne bi povzročili dodatnih skrbi. Resni prodajalec vam bo zapestnico na zahtevo brezplačno skrajšal in odvečne člene za vsak slučaj priložil v škatlico.

Posebno pri darilih se zgodi, da iz nekega razloga ne ustrezajo in jih morate vrniti. Po zakonu imate za vračilo blaga 14 dni, zato je najbolje, da ure ne naročate prej. Toda obstajajo tudi trgovine (ne bomo se imenovali), ki so to obdobje znatno podaljšale in tako zagotovile, da darovalec in obdarjena oseba nista v časovni stiski pri odločitvi, katero bi pozneje lahko obžalovala.

Obdarovanje je ritual in verjetno ste že razmišljali, kako mu vtisniti pečat edinstvenosti. Raje dvakrat premislite, preden date na ohišje vgravirati izvirno besedilo ali čestitko. Gravura sicer uro spremeni v unikat, vendar zanesljivo onemogoči njeno vrnitev. Dokler še nimate popolne potrditve primernosti darila, raje izberite domiselno darilno pakiranje.

Dodati komentar

Komentarji (0)

Trenutno nič.